24.08.2023
Het belang van multifactorauthenticatie voor jouw organisatie
Share
Je gelooft het bijna niet, maar toch is het zo. De vijf meest gebruikte wachtwoorden van 2022 waren “password” (met bijna vijf miljoen hits), “123456”, “123456789”, “guest” en “qwerty”1. Hoewel security experts al een decennium lang aangeven dat het wachtwoord “dood” is als alleenstaande beveiliging, blijven we er toch gebruik van maken. En dat heeft gevolgen. Maar liefst 81% van alle datalekken kwam in 2022 door een zwak wachtwoord2. Gelukkig kun je hier wat aan doen.
1. Zorg voor een sterk wachtwoord.
Een eerste stap is het gebruik van een duidelijk wachtwoordbeleid in je organisatie. Er zijn verschillende criteria waar een goed wachtwoord aan moet voldoen. Onze Security Engineer Wouter Odeur helpt je graag op weg: “Bij het kiezen van een wachtwoord ga je best voor een combinatie van hoofdletters, kleine letters, getallen en speciale tekens zoals (&!%$). Een sterk wachtwoord bestaat verder uit minstens 14 tekens. Je kunt ook kiezen voor een korte zin gecombineerd met getallen en leestekens. Én het allerbelangrijkste: zorg voor verschillende wachtwoorden per account. Als er dan een wachtwoord wordt gehackt, heeft dit geen verdere invloed op je andere accounts.”
2. Maak gebruik van een wachtwoordmanager.
Natuurlijk is het niet gemakkelijk om al die verschillende wachtwoorden de onthouden, vandaar dat mensen vaak hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruiken. Maar dat is gevaarlijk. Daar heeft Wouter een oplossing voor: “Omdat je voor ieder account een ander wachtwoord moet aanmaken, stapelt het aantal complexe wachtwoorden zich op. Een wachtwoordmanager zorgt ervoor dat je ze niet allemaal moet onthouden en dat je ze op een veilige plaats kunt bewaren. Je kunt dit via Google doen, op je iPhone, maar er zijn ook andere apps die je kunt downloaden om je wachtwoorden in op te slaan”.
3. Stel multifactorauthenticatie in als extra beveiligingslaag
Volgens Microsoft kun je 99,9% van de cyberaanvallen op je account voorkomen door multifactorauthenticatie (MFA)3, een beveiligingsmethode die twee of meer factoren gebruikt om de identiteit van een gebruiker te verifiëren. Dat maakt het veel moeilijker voor hackers om binnen te dringen in je account. Want ook al hebben ze je wachtwoord te pakken, dan moeten ze zich nog op een andere manier authentiseren. En daar loopt het dan vaak spaak.
Multifactorauthenticatie kan op verschillende manieren:
- Je verifieert je aan de hand van een pincode die je op je telefoon krijgt via sms of via een authenticatieapp;
- Je gebruikt een fysiek element van jezelf om je te identificeren, dat kan een vingerafdruk, irisscan of gezichtsherkenning zijn.
- Verhoogde beveiliging: MFA maakt het veel moeilijker voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot accounts, zelfs als ze een wachtwoord hebben gestolen.
- Bescherming tegen phishingaanvallen: MFA kan helpen om phishingaanvallen te voorkomen, omdat cybercriminelen vaak niet in staat zijn om twee factoren te stelen.
- Betere compliance: Veel bedrijven en organisaties zijn verplicht om MFA te gebruiken om te voldoen aan regelgeving.
- Verminderde kosten: MFA kan helpen om de kosten van datalekken te verminderen, omdat deze lekken vaak worden veroorzaakt door gestolen wachtwoorden.
Meer weten over hoe jouw bedrijf datalekken kan voorkomen?
Ga dan in gesprek met onze experts. Ze zoeken samen met jou naar een passende oplossing.
Neem contact met ons op.
Ga naar onze contactpagina1 https://nordpass.com/most-common-passwords-list/
2 https://www.verizon.com/business/resources/reports/dbir/
3 https://www.microsoft.com/en-us/security/blog/2019/08/20/one-simple-action-you-can-take-to-prevent-99-9-percent-of-account-attacks/
Recente blogs
03.12.2024
Cookies op het internet. Wat moet je als bedrijf zijnde weten?
15.10.2024
Waarom kiezen voor een VoIP-oplossing voor jouw bedrijf?
13.08.2024
Artificiële intelligentie & de moderne werkplek. Over welk impact spreken we?
23.07.2024