15.05.2024

Waarom Next Generation Firewalls zo'n cruciale rol spelen binnen een SD-WAN oplossing.

Share      
APPSYS JUNI 23 158

In het huidige IT landschap, zien we dat bedrijven steeds meer kiezen voor een SD-WAN (Software-Defined Wide Area Networking) oplossing. Dit om te voldoen aan de vele eisen die we tegenkomen in het dagelijks bedrijfsleven zoals een uiteenlopend personeelsbestand en complexe netwerkomgevingen. SD-WAN biedt hierin flexibiliteit, wendbaarheid en, wat voor veel bedrijven niet onbelangrijk is, kostenbesparingen.

De steeds meer evoluerende cyberbedreigingen mogen we de dag van vandaag, uiteraard niet uit het oog verliezen. Dit is waarin Next Generation Firewalls (NGF’s) een cruciale rol spelen binnen SD-WAN. Ook hier is nood aan zware beveiligingsmaatregelen om alle gegevens en netwerken te beschermen tegen cybercriminelen.

Het begrijpen van de term “SD-WAN”.

Voor we ingaan op de samenwerking tussen SD-WAN en NGF’s, vatten we de werking van SD-WAN graag kort even samen. Je kan stellen dat het een innovatieve netwerkoplossing is die netwerkcontrole overbrengt naar een gecentraliseerd softwareplatform. Real-time prestatiegegevens en prioriteiten van applicaties, stelt bedrijven in staat om verkeer dynamisch te routeren over meerdere verbindingstypes. SD-WAN verbetert het netwerkbeheer, verbetert de prestaties van applicaties en verlaagt de kosten in vergelijking met traditionele routers.

De beveiligingsuitdaging.

Hoewel de SD-WAN oplossing talloze voordelen biedt, komen er tegelijkertijd ook heel wat beveiligingsuitdagingen bij kijken. Vooral in de context van de steeds meer verdeelde aard van netwerken. Dit brengt met zich mee dat traditionele beveiligingsmaatregelen ontoereikend worden. Waarom? Het oppervlak voor cyberaanvallen wordt alsmaar groter aangezien het verkeer in een SD-WAN situatie meerdere verbindingen doorkruist en mogelijk ook toegang heeft tot cloud gebaseerde toepassingen en bronnen.

Inkomend: Next Generation Firewalls.

Met meer mogelijkheden dan traditionele firewalls vertegenwoordigen de NGF’s de volgende evolutie in de firewalltechnologie. Ze bevatten onder andere functies zoals:

  • DPI (Deep Packet Inspection): Een gedetailleerd beheer en zicht op applicatie specifiek gedrag worden mogelijk omdat NGF’s verkeer inspecteren op de toepassingslaag. Op deze manier kunnen ze geavanceerde bedreigingen identificeren en blokkeren in tegenstelling tot traditionele beveiligingsmaatregelen.
  • ISP (Inbraakpreventiesysteem): Met de IPS-functionaliteit kunnen NGF’s proactief bekende en onbekende threats detecteren en blokkeren, inclusief malware, virussen en poging tot inbraak, voordat ze het netwerk kunnen compromitteren.
  • Gecentraliseerd beheer: Met de gecentraliseerde beheercontroles krijgen admins een eenduidig beeld van de netwerkbeveiliging en de handhaving van het beleid in gedistribueerde omgevingen, inclusief SD-WAN implementaties.
De synergie tussen SD-WAN en NGF’s.

Door de integratie van NGF’s met SD-WAN worden de specifieke uitdagingen van moderne netwerkomgevingen aangepakt door middel van een sterke beveiligingsarchitectuur.

Hoe de NGF’s de beveiliging van SD-WAN verbeteren:

  • Gedetailleerde verkeerscontrole: Beheerders kunnen met NGF’s een beveiligingsbeleid toepassen op basis van het type applicatie, de identiteit van de user en de inhoud. Op deze manier worden de beveiligingsmaatregelen afgestemd op de behoeften van elke gebruiker én de applicatie.
  • Bedreigingspreventie: Zoals eerder vermeld, inspecteren NGF’s het verkeer op de applicatielaag, waardoor ze bedreigingen snel kunnen detecteren en voorkomen ze dat deze het netwerk infiltreren. Dit versterkt het SD-WAN beveiligingsniveau.
  • Dynamische reactie op bedreigingen: Op basis van real time info over bedreigingen en netwerkomstandigheden, kunnen NGF’s het beveiligingsbeleid en reacties dynamisch afstemmen zodat ze zich naadloos aanpassen aan veranderende omstandigheden, om zo opkomende bedreigingen te beperken.
Onze conclusie.

De combinatie van SD-WAN en NGF’s biedt bedrijven een uitgebreide beveiligingsoplossing die niet alleen de netwerkprestaties en -flexibiliteit verbetert, maar ook kritieke bedrijfsgegevens en – middelen beschermt tegen steeds meer ontwikkelde cyber threats. De geavanceerde mogelijkheden van NGF’s naast de flexibiliteit van SD-WAN, staat bedrijven toe om vol vertrouwen in de digitale transformatie te duiken en tegelijkertijd de beveiligingsrisico’s te minimaliseren.