18.04.2024

De Moderne werkplek: Waar productiviteit en technologie hand in hand gaan.

Share      
APPSYS JUNI 23 34
De moderne werkplek is vandaag de dag geen term meer waar iemand gek van op kijkt. De werkplek heeft de afgelopen decennia dan ook een enorme transformatie mogen ondergaan. Technologie heeft de manier waarop we werken, hoe we communiceren en samenwerken drastisch veranderd.

We zetten de kenmerken van “de moderne werkplek” graag nog eens op een rijtje en kijken zo hoe deze onze productiviteit en werkervaring (heeft) beïnvloedt.

1. Mobiliteit & flexibiliteit.
 • Wanneer we denken aan de moderne werkplek, denken we al lang niet meer aan enkel een fysiek kantoor. We kunnen dankzij de technologie overal werken, thuis, in co-working gebouwen, tijdens het reizen, (helaas) op vakantie, .. noem maar op. De opties zijn eindeloos zolang er maar een internet connectie is.
 • Via onze mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en laptops, kunnen we naadloos schakelen tussen locaties, zonder hierbij ons productiviteit te verliezen.
2. Samenwerkingstools.
 • Ondertussen zijn er diverse communicatieplatforms op de markt die onze realtime samenwerking bevorderen, denk maar aan Microsoft Teams onder andere. We kunnen chatten, videovergaderen, gezamenlijk presenteren vanop afstand (check onze #TipVanDeMaand!), bestanden delen, … en dit alles onafhankelijk van onze locatie.
 • Ook cloudopslagdiensten maken het gemakkelijker om documenten te delen en gezamenlijk aan projecten te werken. Zo kan je perfect zien wie er waar aan het document aan het werk is, handig!
3. Digitale beveiliging & privacy.
 • De ketting is maar zo sterk als zijn zwakste schakel. In het bedrijfsleven zijn dit helaas nog vaak de eigen medewerkers, wat dus resulteert in meer cyberbedreigingen. Oplossingen zoals MFA, end-to-end encryptie en VPN zorgen voor een zwaardere beveiliging. Deze oplossingen zijn wel degelijk een must binnen het moderne werkplek gegeven.
 • Tegelijkertijd moeten we ons bewust zijn van privacykwesties en ervoor zorgen dat onze persoonlijke data altijd veilig worden behandeld.
4. Automatisering & AI.
 • Momenteel zijn er al aan aantal routinetaken die worden geautomatiseerd met het behulp van artificiële intelligentie. Denk hierbij aan klantenservice chatbots, factuurverwerking, automatische e-mail- en zelfs chatantwoorden.
 • Een AI-analyse kan onder andere ook helpen bij het nemen van datagestuurde beslissingen en het voorspellen van (IT) trends.
5. Ergonomie & welzijn.
 • De moderne werkplek verleent zich tot het richten op het welzijn van de werknemers. Er zouden idealiter ergonomische bureaustoelen, zit-staburaus en oogvriendelijke schermen voorzien moeten worden. Deze dragen alle bij tot het comfort en gezondheid van een werknemer die bijvoorbeeld acht uur per dag achter zijn/haar computer zit.
 • Dankzij de flexibiliteit van deze situatie, is er ook aandacht voor de digitale detox. Werknemers kunnen bewust pauzeren, ervoor kiezen om bijvoorbeeld even met de hond te gaan wandelen als pauze. Dit leidt allemaal naar een gezonde work-life balance en vermindert het stressniveau opmerkelijk.
6. Smart offices & IoT.
 • Sommige kantoren zijn tegenwoordig zover dat sensoren de verlichting, temperatuur en luchtkwaliteit kunnen regelen voor een optimale werkomgeving.
 • Ook verbeteren IoT-apparaten zoals onder andere slimme thermostaten en beveiligingscamera’s de efficiëntie en veiligheid van de werknemers.
7. Levenslang bijleren & remote trainingen.
 • Doordat er heel gemakkelijk access is tot online cursussen, webinars en virtuele trainingssessies, zijn werknemers in staat om zich voortdurend bij te scholen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
 • Geen tijd voor een hele namiddag in een sessie te zitten of ’s avonds online cursussen te volgen? Met microlearnings neem je deel aan korte en gerichte sessies die passen in jouw drukke werkdag.

Puntje bij paaltje, de moderne werkplek is flexibel, dynamisch en gericht op het optimaliseren van onze productiviteit én welzijn. Nood aan zo’n moderne werkplek of hulp nodig bij het inrichten van deze? AppSys ICT Group kan je hierin ondersteunen op verschillende vlakken.