19.02.2024

De snelle opkomst van AI: Waarom alles nu zo snel gaat

Share      
APPSYS JUNI 23 2

Kunstmatige intelligentie kent sinds vorig jaar een echte doorbraak. Plots dook AI overal op. Welke factoren zijn de aanleiding voor deze snelle opkomst? Via dit artikel trachten we deze complexe vraag kort te beantwoorden.

De enorme hoeveelheid beschikbare data
Eén van de belangrijkste factoren is de toenemende beschikbaarheid van data. AI-systemen hebben data nodig waarop ze zich kunnen baseren. Hoe meer data ze hebben, hoe beter ze preteren. De exponentiële groei van het internet en de digitalisering van onze samenleving zorgen ervoor dat er steeds meer data beschikbaar is. Dat maakt dat de learning modellen achter AI-systemen steeds beter werden.

AI voor iedereen door open source software
De beschikbaarheid van open source software maakt het voor ontwikkelaars makkelijker om met AI te experimenteren en nieuwe toepassingen te creëren. Door deze ontwikkeling maakten we plots allemaal gebruik van AI-toepassingen. Voor de tool is dit ook voordelig, want doordat wij het massaal gebruiken, wordt de tool steeds slimmer door de nieuwe data die wij hen geven.

Sterkere rekenkracht
Naast data is ook de rekenkracht van computers enorm toegenomen. De komst van krachtige processors en graphics cards maakt het mogelijk om complexere AI-modellen te trainen en te gebruiken. Dit is een heel belangrijk onderdeel voor de plotse opkomst van AI.

Belangrijke investeringen
Er wordt steeds meer geld geïnvesteerd in AI. Bedrijven, overheden en kapitaalinvesteerders zien de mogelijkheden van AI en investeren in onderzoek, ontwikkeling en nieuwe toepassingen. Denk maar aan Alphabet (het moederbedrijf van Google), de investering van Microsoft in OpenAI en Amazon die op zijn beurt investeert in AI voor e-commerce.

Dit zijn de belangrijkste redenen die ervoor zorgden dat er vorig jaar een enorme boom was op vlak van AI. De komende jaren verwachten we dan AI zich op hetzelfde tempo verder zal ontwikkelen en dat het een even grote impact op onze samenleving zal hebben zoals die van het internet rond het jaar 2000.

Natuurlijk zijn er ook belangrijke vragen die we ons moeten stellen:

  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat AI op een verantwoorde en ethische manier wordt gebruikt?
  • Wat is de impact van AI op de arbeidsmarkt?

De Europese Unie heeft als antwoord op deze vragen een voorlopig akkoord bereikt over het reguleren van kunstmatige intelligentie (de AI Act). De belangrijkste takeaways van het voorlopig akkoord:

  • AI-systemen worden in vier risico's gedeeld. Hoe hoger het risico, hoe strenger de vereisten.
  • Voor hoog-risicosystemen volgen er strenge regels, waaronder vereiste transparantie omtrent de opbouw, inhoud en werking van de systemen.
  • Er komt een verbod op het categoriseren van mensen op basis van ‘biometrische kenmerken’, zoals ras, seksuele geaardheid of religie.
  • De boetes variëren van 35 miljoen euro tot een percentage van de omzet van een bedrijf.

Meer weten over hoe je AI kunt integreren in jouw organisatie? Neem dan snel contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.