07.12.2023

Wat is het verschil tussen een publieke, private en een hybride cloud?

Share      
APPSYS JUNI 23 8

Laten we meteen duidelijk zijn. Er bestaat geen “beste” oplossing in de cloud. Iedere organisatie werkt op een andere manier en daar hoort een andere cloudomgeving bij; of die nu publiek, privaat of hybride is. In dit artikel leggen we je graag uit wat het verschil is tussen de drie opties, net als de voor- en nadelen.

Werken in de cloud

Om de verschillende omgevingen te begrijpen, is het handig om te weten wat werken in de cloud betekent. Je werkt dan niet meer binnen je lokale IT-infrastructuur, maar via een server die gehost wordt door een externe provider (via het internet). Daar sla je jouw data op en/of laat je jouw software of computerprogramma’s draaien. Dankzij de cloud kun je werken waar en wanneer je wilt, zolang je een stabiele internetverbinding hebt. Sommige bedrijven stappen volledig over, andere kiezen voor een hybride oplossing. Wat voor jou de beste oplossing is, ligt aan de grootte van je bedrijf, je budget en de werkzaamheden van je organisatie. Laten we kijken wat de verschillende opties zijn.

De publieke cloud

Bij een publieke cloud maak je gebruik van een gedeelde online infrastructuur. Je betaalt dan een bepaald bedrag per maand of per jaar. De cloudomgeving is eigendom van een cloudprovider en de omgeving wordt door meerdere organisaties gebruikt. De bekendste publieke cloudomgevingen zijn die van Microsoft, Google en Amazon. Bij AppSys zijn we naast onze eigen cloud gespecialiseerd in Microsoft Azure. Office365 is hier een herkenbaar voorbeeld van.

Voordelen

 • Flexibiliteit: Publieke clouds zijn flexibel en bewegen mee met de veranderende behoeften van jouw organisatie.
 • Schaalbaarheid: Er kan gemakkelijk worden geschaald om aan de behoeften van jouw organisatie te voldoen.
 • Kosten: Omdat je enkel diensten afneemt, moet je niet zelf betalen voor hardware en ook niet voor het onderhoud ervan. Heel vaak zijn deze kosten variabel en worden ze berekend aan de hand van je verbruik (dataoverdracht, rekenkracht, enz.).

Nadelen

 • Controle: Je hebt minder controle over de infrastructuur en de applicaties. Dat kan soms niet stroken met bepaalde mandaten waar je organisatie aan moet voldoen (bv. geografische locatie waar je bedrijfsdata wordt opgeslagen).
 • Standardisering: Publieke clouds bieden vaak gestandaardiseerde diensten en oplossingen aan. Hoewel deze voor een groot stuk de behoeften van je bedrijf kunnen afdekken, zijn afwijkingen niet altijd mogelijk of kosten ze soms meer.
 • Kosten: Hoewel het goedkoper is op vlak van hardware of onderhoudskosten, is het toch vaak nog een stuk duurder dan kiezen voor een private cloud.


De private cloud

Anderzijds hebben we de private cloud. Hierbij neem je privé een gedeelte af van de cloudomgeving. Deze wordt dan niet gedeeld met een andere organisatie. Vaak wordt de infrastructuur van een private cloud in een extern datacenter gehost (dit noemt colocatie), maar het kan ook op locatie (on-premise) gehost worden. De onderliggende hardware kan in eigen beheer of eigendom zijn, maar kan ook gehuurd worden.

Voordelen

 • Controle: Je hebt volledige controle over de infrastructuur en de applicaties.
 • Beveiliging: Je kunt je private cloud volledig configureren om aan de specifieke beveiligingseisen van je organisatie te voldoen. Hierbij heb je zelf de keuze welke beveiligingen je voorziet.
 • Tailor-made: Een private cloud kan volledig ontworpen worden om exact aan te sluiten bij de noden van je bedrijf.
 • Eenvoudige integratie: Een private cloud kan beter aansluiten op je bestaande IT-infrastructuur omdat deze vaak beter afgestemd kan worden op wat je bedrijf daadwerkelijk nodig heeft.

Nadelen

 • Kosten: Het opzetten en beheren van een private cloud kan duur zijn, zeker als de hardware in eigendom wordt genomen.
 • Complexiteit: Het kan complex zijn om een private cloud te beheren, maar daar kunnen we jou bij helpen.

De hybride cloud

Als je gebruik maakt van een private en een publieke cloud, kom je bij een hybride cloudoplossing terecht. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je je data in een private cloud opslaat, maar dat je wel gebruik maakt van Office365 (gehost in de publieke cloud). Dit is wat organisaties het vaakst doen.

Voordelen

 • The best of both worlds: Een hybride cloud biedt de flexibiliteit en schaalbaarheid van een public cloud en de controle en beveiliging van een private cloud.
 • Kostenefficiëntie: Een hybride cloud kan kostenefficiënter zijn dan enkel een private cloud of een public cloud.

Nadelen

 • Complexiteit: Het kan complex zijn om beide omgevingen te beheren, maar we kunnen je helpen.

En dan heb je nog onze eigen AppSys Cloud

Theoretisch is de AppSys Cloud een publieke cloud. In de praktijk werkt het anders dan de publieke clouds van Google of Amazon. Het is een mooi alternatief, want het is een stuk budgetvriendelijker. Daarbuiten kun je zelf kiezen of je de servers in eigen beheer houdt, of dat je het gedeeltelijk of volledig aan ons uitbesteedt. Verder kun je de dienst ook uitbreiden met on- en off-site back-up functionaliteiten. Onze AppSys Cloud is een erkende serviceprovider voor tal van softwareleveranciers. Dat zorgt ervoor dat we heel wat softwarelicenties “as-a-Service” kunnen aanbieden. 

Voordelen

 • Onafhankelijk van fysieke machines
 • Hoge beschikbaarheid
 • Maximale veiligheid
 • VMware en Dell technologie
 • Snelle installatie, flexibel en schaalbaar
 • Veilige back-ups

Tot slot: colocation

Naast kiezen voor de cloud, is er nog een andere optie om je data elders onder te brengen dan je eigen datacenter. Met colocation plaats je je eigen server bij ons datacenter. Zo moet jij zelf niet investeren in een eigen datacenter. Van daaruit kun je nog beslissen of je alles in eigen beheer houdt, je programma’s naar de cloud migreert of deels on-premise houdt.


Visueel zien deze verschillende oplossingen er zo uit:

Cloud 3

Wil je graag meer weten over jouw mogelijkheden in de cloud?

Contacteer ons dan via deze pagina.