03.03.2019

Een passende Disaster Recovery Oplossing voor je onderneming

Share      
Dr

De afhankelijkheid van een ICT-infrastructuur voor bedrijven is enorm groot.
Het niet beschikbaar zijn van software, e-mail of bestanden heeft dikwijls onmiddellijke gevolgen voor de dagelijkse werking of productie binnen een bedrijf.
Daarbuiten kan het grote financiële gevolgen hebben. De tijd dat een ‘noodplan’ of Disaster Recovery (DR) enkel was weggelegd voor de grotere spelers is voorbij.

Wat is een Disaster Recovery Plan?
Disaster Recovery staat voor het zo snel mogelijk herstellen van de IT-omgeving na een calamiteit of verstoring.
Denk aan het herstellen van kritische applicaties en toegang tot kritische data. Alles wat nodig is om je bedrijf op IT-vlak weer operationeel te krijgen na een verstoring.

Heb ik dat nodig?
DR draait niet alleen om de tijd dat systemen en medewerkers niet kunnen werken, maar ook om de data die verloren zijn gegaan als een bedrijf moet terugvallen op een vorige versie.

Je kan als bedrijf best stil staan bij twee essentiële vragen:

1 Hoeveel data kan ik missen bij een computer/server crash? (RPO tijd)

2 Binnen hoeveel tijd wil ik terug operationeel zijn bij een computer/server crash? (RTO tijd)

Afhankelijk van de antwoorde op die vragen, is het inrichten van een Disaster Recoveryoplossing nuttig voor je bedrijf.
Als je bedrijf zich niet kan veroorloven dat de IT-omgeving gedurende enkele uren ‘down’ mag zijn, dan is de kans groot dat de implementatie van een DR-oplossing noodzakelijk is.

Mogelijkheden
Er zijn heel wat DR-oplossingen: van basis tot high-end geautomatiseerd.
En er is voor ieders budget wat wils. Afhankelijk van de noden kan je eerst een keuze maken tussen een lokale oplossing binnen de bedrijfssite(s) zelf, of een decentrale (cloud)oplossing.
Daarnaast bepaalt de mate van dataverlies en beschikbaarheid welke oplossing het meest geschikt is. Dat gaat van het extern back-uppen van je servers tot het al dan niet onmiddellijk en geautomatiseerd beschikbaar stellen van je productieservers in een cloudomgeving of andere serverruimte binnen het bedrijf.

Het DR-Plan is de basis voor iedere oplossing. Hierin staat beschreven wat er dient te gebeuren met je IT-infrastructuur in tijden van nood.
Dit kan verder worden getrokken naar andere organisatorische onderdelen.

Test je DR-Plan!
Test je DR-plan op regelmatige basis. De DR-oplossingen bieden dikwijls een mogelijkheid om een Failover- en Failbackscenario te testen, zonder daarbij de productie te beïnvloeden.
Een enorme luxe die enorm populair geworden is de laatste jaren. Wees voorbereid!

Back-up is geen disaster recovery!
Het meest bekende begrip is back-up, ofwel het regelmatig kopiëren van data naar een ander systeem. Vanuit het oogpunt van continuïteit is back-up een veel te smal concept.
Het herstellen van bestanden, software en functionaliteit gaat namelijk veel verder dan alleen het terug kopiëren van data.
Wanneer een server down gaat moet die opnieuw worden geïnstalleerd, geconfigureerd en mogelijk zelfs vervangen.

Help ons!
Ben je op zoek naar een geschikte oplossing voor de continuïteit van je IT-infrastructuur, neem dan gerust contact op met AppSys.
Door de jaren heen hebben we enorm veel ervaring opgebouwd en kunnen we basisfaciliteiten voorzien voor kleine ondernemingen, of grote complexe DR-oplossingen voor de grote spelers.