48


Maar wat houdt dat nu precies in, zo’n Disaster Recovery Plan?

Disaster Recovery staat voor het zo snel mogelijk herstellen van de IT-omgeving na een calamiteit of storing. Denk aan het herstellen van kritische applicaties en toegang tot essentiële data. Alles wat nodig is om uw bedrijf op IT-vlak weer operationeel te krijgen in dergelijke situatie.

Keep in mind dat het niet enkel gaat over de tijd dat de systemen uitliggen en werknemers niet kunnen werken. Het draait ook om de data die verloren gaat als een bedrijf moet terugvallen op een vorige versie.

U kunt als bedrijf best even stilstaan bij twee essentiële vragen, zijnde:

  • ‘Hoeveel data kan ik missen bij een computer/server crash? (RPO tijd)
  • en twee, ‘Binnen hoeveel tijd wil ik terug operationeel zijn bij een computer/server crash? (RTO tijd).

Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen, is het inrichten van een DR oplossing, nuttig voor uw bedrijf. Indien u zich niet kan veroorloven dat de IT-omgeving gedurende enkele uren plat ligt, is de kans groot dat de implementatie van een Disaster Recovery oplossing noodzakelijk is.

Er zijn echter heel wat mogelijkheden binnen DR-oplossingen. Van basis tot high-end, geautomatiseerd. In principe is er voor ieders budget wat wils. Afhankelijk van de noden van uw organisatie, kunt u eerst een keuze maken tussen een lokale oplossing binnen de bedrijfssite(s) of een decentrale (Cloud)oplossing. Daarnaast bepaalt de mate van dataverlies en beschikbaarheid welke oplossing het meest geschikt is voor uw bedrijf.

Dit gaat van het extern back-uppen van de servers, tot het al dan niet onmiddellijk en geautomatiseerd beschikbaar stellen van uw productieservers.