Geen "nice to have", maar een must.

Disaster Recovery staat voor het zo snel mogelijk herstellen van de IT-omgeving na een calamiteit of storing. Denk aan het herstellen van kritische applicaties en de toegang tot essentiële data. Alles wat nodig is om jouw bedrijf op IT-vlak weer operationeel te krijgen in een kritieke situatie.

Dataverlies kost veel geld en tijd. Hou er rekening mee dat het niet enkel gaat over de tijd dat de systemen uitliggen en werknemers niet kunnen werken, maar ook om de data die verloren gaat. Een Disaster Recovery Plan is geen “nice to have”, maar een absolute must.

Als bedrijf moet je stilstaan bij twee essentiële vragen:

  • Hoeveel data kan ik missen bij een computer/server crash? (RPO tijd)
  • Binnen hoeveel tijd wil ik terug operationeel zijn bij een computer/server crash? (RTO tijd)
64

Welke mogelijkheden heb je binnen DR?

Door deze vragen te beantwoorden weet je hoe belangrijk het is om een DR-oplossing in te richten. Er zijn heel wat mogelijkheden binnen DR-oplossingen, van basis tot high-end oplossingen en geautomatiseerde mogelijkheden voor ieders budget.

Afhankelijk van de noden van je organisatie, kun je eerst een keuze maken tussen een lokale oplossing binnen de bedrijfssite(s) of een decentrale (cloud)oplossing. Daarnaast bepaalt de mate van dataverlies en beschikbaarheid welke oplossing het meest geschikt is voor je bedrijf. Dit kan gaan om een externe back-up van de servers, tot het al dan niet onmiddellijk en geautomatiseerd beschikbaar stellen van productieservers.