De dood van de traditionele kantoortelefoon

APPSYS JUNI 23 132

De tijd dat er op iedere werkplek een kantoortelefoon te vinden was, is voorbij. In 2020 schakelden we massaal over van telefoneren over een vaste lijn naar bellen via het internet. Deze technologie noemt men Voice-over-Internet-Protocol, of kort gezegd VoIP. Steeds meer bedrijven beroepen op deze technologie door de vele voordelen: je bespaart kosten, hebt meer flexibiliteit en stimuleert de productiviteit en samenwerking binnen je organisatie.


Wat is VoIP?

VoIP staat voor Voice-over-Internet-Protocol en betekent zoveel als bellen over een computernetwerk zoals het internet. Dit geldt voor zowel interne als externe oproepen. Je telefooncentrale is bij VoIP virtueel (software) en staat op een server in een datacenter. Een groot voordeel is dat je wereldwijd kunt bellen met je zakelijk of zonaal nummer via een app of softphone-applicatie. Je belt van IP-adres naar IP-adres.

Waarom is VoIP interessant voor een bedrijf?

  • Kostenbesparend

Er zijn heel wat verschillende kosten verbonden aan traditionele telefonie: denk maar aan hardware-installaties en onderhoudskosten. VoIP werkt daarentegen via het internet, waardoor er geen dure infrastructuur nodig is. Je kiest voor een telecomprovider en betaalt een vast bedrag per maand. Telefoongesprekken tussen eigen vestigingen en medewerkers zijn gratis.

  • Schaalbaar en flexibel

Met VoIP kun je eenvoudig telefoonlijnen toevoegen of verwijderen naargelang je behoefte, zonder dat je rekening moet houden met extra hardware-installaties. Je abonnement beweegt mee, of het nu gaat om de uitbreiding van een volledig pakket of een tijdelijke verhoging van telefoonlijnen tijdens seizoensgebonden periodes. Een ander voordeel is dat je meer flexibiliteit geeft aan je medewerkers. Met VoIP kun je bellen en gebeld worden vanaf elke locatie, daardoor wordt werken op afstand erg makkelijk, ook voor callcentermedewerkers.

  • Verhoogde productiviteit

Stimuleer de productiviteit en samenwerking binnen je bedrijf met VoIP. Door handige features als oproepdoorschakeling en het stroomlijnen van communicatieprocessen zorg je ervoor dat je klanten altijd én snel iemand aan de lijn krijgen. Het is verder ook mogelijk om Microsoft 365 te koppelen aan je VoIP-systeem, wat bellen met Microsoft Teams mogelijk maakt. En je hebt ook de mogelijkheid om ERP- of CRM-pakketten koppelen aan het systeem. Zo kun je onmiddellijk zien welke klant belt, nog voordat er opgenomen is.

Hoe zit het bij jou op kantoor?

Maak jij nog gebruik van de klassieke kantoortelefoon? Dan is de tijd daar om over te schakelen naar cloudtelefonie. Heb je meer vragen en zou je graag in gesprek gaan met onze VoIP-specialist? Contacteer ons dan via: