09.01.2024

Dé IT-trends van 2024 volgens Gartner

Share      
APPSYS JUNI 23 79

Ieder jaar voorspelt toonaangevend technologisch onderzoeks- en adviesbureau Gartner de IT-trends voor 2024. En hoewel iedereen weet dat AI de koploper zal zijn in 2024, zijn er ook nog andere trends te onderscheiden. In dit artikel geven we een korte blik op de tien gedefinieerde trends van Gartner1.

Dé IT-trends van 2024 volgens Gartner

1) Democratized generative AI


In 2023 zagen we een enorme opmars van AI en die gaat zich enkel en alleen nog maar verder ontwikkelen in 2024. Door het democratiseren van artificiële intelligentie heeft iedereen toegang tot informatie, wat ervoor zorgt dat iedereen de mogelijkheid heeft om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen (zoals het creëren van beelden, spraak, tekst en meer). Dit is volgens Gartner de doorbraak van het decennium.

Tegen 2026 zal meer dan 80% van de organisaties gebruik hebben gemaakt van AI API’s, -modellen en/of generatieve AI-toepassingen in productieomgevingen. In 2023 maakte 14,28 procent van de organisaties in België gebruik van AI2 voor: de analyse van geschreven taal (6 procent), automatisering van workflows of desicion making (5,1 procent) en automatisch leren zoals deep learning (4,8 procent).

Schematische voorstelling van Democratized Generative AI:

Democratized

2) AI trust, risk and security management

Een heel belangrijke trend voor 2024 is AI TRiSM, een framework dat helpt om securityrisico's te beheren en de betrouwbaarheid en veiligheid van AI-systemen te waarborgen. Dit zorgt ervoor dat je meer accurate, veiligere en eerlijkere beslissingen neemt op basis van je AI-model. Deze modellen moeten constant getest worden door middel van model monitoring. Dit zorgt ervoor dat de AI-modellen blijven werken zoals ze origineel werden ingesteld.

Volgens Gartner zal TRiSM tegen 2026 80% van foute en onwettige informatie elimineren.

Schematische voorstelling van AI TRiSM Technology:

AI Tri SM

3) AI-augmented development

Geavanceerde AI-technologieën, zoals generatieve AI en machine learning, worden een steeds belangrijker onderdeel van het maken, testen en leveren van applicaties en platformen. Volgens Gartner zal in 2028 ongeveer 75% van de software-engineers in bedrijven AI-assistenten gebruiken.

Met AI-ondersteunde ontwikkeltools kun je verouderde code vertalen naar moderne talen en de testmogelijkheden voor applicaties verbeteren. Dit is ook positief voor de productiviteit van de ontwikkelaars, zij zijn namelijk minder tijd kwijt aan het schrijven van code en kunnen zich richten op activiteiten op een hoger niveau.


AI augmented

4) Intelligent applications

Gartner definieert intelligent applications als applicaties die autonoom reageren om je werk beter uit te voeren of te automatiseren. Deze apps omvatten verschillende AI-gebaseerde diensten zoals machine learning, vector stores en connected data.

Ongeveer 26% van de CEO's in Gartner's 2023 CEO and Senior Business Executive Survey gaf aan behoefte te hebben aan deze apps. Dat komt onder andere doordat veel bedrijven hun vacatures nog steeds niet krijgen ingevuld. CEO’s duiden AI aan als de technologie die de komende drie jaar de grootste impact zal hebben op hun sectoren.

Intelligent apps

5) Augmented-connected workforce (ACWF)

ACWF integreert augmentatietechnologieën in de werkomgeving ter verbetering van de vaardigheden en productiviteit van medewerkers, maar ook van bedrijfsprocessen en -activiteiten. Denk hier bijvoorbeeld aan Viva van Microsoft.

Schematische voorstelling van ACWF:

ACWF

6) Continuous Threat Exposure Management (CTEM)

Met Continuous Threat Exposure Management (CTEM) verhoog je de cyberbeveiliging van je organisatie. CTEM biedt een balans tussen diagnose en actie. Hierbij wordt er op verschillende vlakken gewerkt: scoping, ontdekking, prioritering, validering en mobilisering (maatregelen om de bedreiging te bestrijden of impact te minimaliseren). Op de tekening hieronder wordt het schematisch voorgesteld.

CTEM

7) Machine customers

Gartner omschrijft machine customers, die soms ook "custobots" worden genoemd, als niet-menselijke economische actoren die zelfstandig aankopen kunnen doen, zoals goederen en diensten. Ze kunnen dienstdoen voor mensen, maar ook voor zichzelf.

Gartner definieert drie soorten machine customers:

  • Bound customer: De mens neemt de leiding, de machine voert uit;
  • Adaptable customer: De mens en de machine nemen samen de leiding, machine voert uit;
  • Autonomous customer: Machine neemt de leiding en voert uit.

Het onderzoeksbureau voorspelt dat er in 2028 15 miljard verbonden producten zullen bestaan die als machine customer kunnen worden gebruikt. De jaren erop gaan er volgens Gartner alleen maar miljarden volgen.

Schematische voorstelling van machine customers:

Machine customers

8) Sustainable technology

Ieder jaar is er meer en meer belang voor duurzaamheid binnen organisaties. Gartner verwacht dat organisaties ook steeds meer gaan kiezen voor technologieën die bijdragen aan de duurzaamheid van hun onderneming. Want er zijn weldegelijk duurzame technologieën die bijdragen aan het behalen van milieudoelstellingen (zoals ESG).


Volgens Gartner zal 25% van de CIO's tegen 2027 compensatie gekoppeld hebben aan hun impact op duurzame technologie.

Framework van duurzame technologieën:

Sustainable technology

9) Platform engineering

Met platform engineering ontwerp en bouw je toolchains en workflows die self-service mogelijkheden mogelijk maken voor software engineering. Er zijn veel voordelen van een goed platformontwerp. Ten eerste is er minder cognitieve belasting voor je ingenieurs, wat een boost geeft aan hun productiviteit. Verder draagt het ook bij aan meer flexibiliteit voor je organisatie.

Gartner voorspelt dat tegen 2026 ongeveer 80% van de software engineering organisaties platformteams zullen oprichten.


Platform engineering

10) Industry cloud platforms

Industry cloud platforms (ICP's) zijn op maat gemaakte cloudvoorstellen die sectorspecifiek zijn. Met ICP’s krijg je meer flexibiliteit om te reageren op de steeds snellere disruptie in de sector van je organisatie.

Een voorbeeld van een industry cloud platform is de SAP Industry Cloud. Dit platform biedt een reeks sectorspecifieke cloud-oplossingen voor 25 verschillende sectoren, waaronder manufacturing, retail, financial services en healthcare. De oplossingen zijn ontworpen om aan de specifieke behoeften van de betreffende industrie te voldoen en bieden onder andere functionaliteit voor het beheer van processen, data en applicaties.

Tegen 2027 zal waarschijnlijk meer dan 50% van de bedrijven gebruikmaken van industry cloud platforms om bedrijfsactiviteiten te versnellen.ICPE

1 https://www.gartner.com/en/articles/gartner-top-10-strategic-technology-trends-for-2024
2 https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20231207_93589112