08.08.2023

Hoe krijg ik meer grip op mijn IT-uitgaven?

Share      
APPSYS JUNI 23 31


Tegen het einde van 2023 wordt verwacht dat we wereldwijd $4,7 biljoen uitgeven aan IT1. Dat is 4,3% meer dan in 2022. Ondanks de recessie blijven investeringen in IT groeien. Waar spenderen we ons IT-budget aan in 2023? Is ons gedrag de afgelopen jaren veranderd? En hoe krijg je meer grip op je IT-uitgaven? Dat en meer kom je te weten in dit artikel.

Zo spenderen we ons IT-budget in 2023

Volgens een analist bij Gartner is er een opmerkelijke verschuiving op te merken in de manier waarop we ons IT-budget indelen. Waar vroeger de focus vooral lag op externe resultaten, zoals omzet en een verbeterde klantenervaring, kijken bedrijven vandaag eerst naar interne optimalisatie.

In de tabel hier beneden kun je goed zien waar er op dit moment in geïnvesteerd wordt. De koplopers zijn communicatiediensten, IT-services en software. Vooral die laatste ondergaat een enorme groei in 2023. Alle drie samen dragen ze bij aan de digitale transformatie en automatisering van bedrijven, met focus op bedrijfsefficiëntie. De investering in devices kent zijn grootste daling van de laatste jaren. Dat is te wijten aan de inflatie. Er wordt verwacht dat deze groei pas gelijkwaardig is aan de groei van 2021 tegen 2026, afhankelijk van de economische situatie.

Tabel blog IT uitgaven 2023 2

Budgetoverschrijdingen door haastige coronaperiode

Door de coronacrisis zijn veel bedrijven halsoverkop opgeschakeld naar cloudoplossingen zonder doordachte strategieën. Dit resulteert in overconsumptie. 38% van de CIO’s geeft aan dat ze zich hadden miskeken in de prijs bij het inrichten van cloudomgevingen, met budgetoverschrijdingen als gevolg2. Ze focussen in 2023 dan ook op het indammen van cloudgerelateerde kosten en het terugdringen van de overconsumptie. 45% geeft aan dat het zou helpen als ze meer grip hebben op hun IT-uitgaven2. Verder is er ook nood aan transparantie, dat zou gesprekken met het management vergemakkelijken.

Krijg meer grip op je IT-uitgaven
Een eerste stap naar een verbeterde grip op je IT-uitgaven is inzicht krijgen in je IT-omgeving. En daar wringt het schoentje vaak. Hoe begin je hiermee? IT-teams van vandaag zijn vaak onderbemand en door de drukte van andere IT-projecten komt het er vaak niet van om zelf een analyse te maken. Dan is het handig als je de optie overweegt om een externe partij in te huren voor een volledige ICT-audit.

Dat kost mijn organisatie toch ook weer geld? Best kijk je naar een ICT-audit als een investering die zich later terugbetaalt. Tijdens zo’n audit wordt de huidige situatie namelijk niet alleen in kaart gebracht, maar je ontvangt ook oplossingen die je kosten kunnen drukken.

Tijdens een ICT-audit:

  • worden onnodige uitgaven geïdentificeerd. Denk maar aan dubbele aankopen van hardware, softwarelicenties die niet worden gebruikt of onnodige onderhoudscontracten. Dit kan leiden tot een besparing van honderden tot duizenden euro's per jaar.

  • wordt er gekeken naar de mogelijkheden om je IT-omgeving te optimaliseren, wat kan leiden tot een efficiëntere en rendabelere IT-omgeving door het automatiseren van inefficiënte IT-processen. Hierbij kan Managed Services een belangrijke rol spelen. Je team moet zich niet meer bezighouden met repetitieve taken en je betaalt een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar zodat je gemakkelijk overzicht houdt in je IT-uitgaven.

  • worden de pijnpunten van je IT-beveiliging in kaart gebracht. Als je weet waar de mazen in je net zitten, kun je ervoor zorgen dat deze gedicht worden. Door je IT-beveiliging te verhogen, verminder je de kans op indringers van buitenaf. Die investeringen helpen je dan weer om torenhoge ransomeware bedragen te vermijden.

Na een volledige IT-audit heb je een duidelijk overzicht van je IT-activiteiten en -kosten. Zo kun je aan de slag om bepaalde kosten te drukken en om te evalueren of sommige IT-activiteiten nog bijdragen aan de algehele bedrijfsstrategie. Verder kun je ook kijken welke taken mogelijks geautomatiseerd kunnen worden om onnodige kosten te vermijden.

Ben jij op zoek naar een partner voor een ICT-audit?

Bij AppSys hebben wij alle kennis in huis om een doorlichting te doen van jouw volledige IT-omgeving. Na zo’n audit weet jij wat de pijnpunten zijn en hoe je deze kunt oplossen, allemaal op jouw tempo. We zorgen ervoor dat jij na ons gesprek weet wat de hoogste prioriteit heeft, zodat je verder kunt gaan bouwen op een veilige en betrouwbare IT-omgeving.


Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.