23.06.2023

Het belang van een security audit

Share      
APPSYS JUNI 23 12

Meer dan €200 000 per seconde. Zoveel verwacht men dat cybercriminaliteit wereldwijd kost in 2023. Omgerekend per jaar spreken we over een bedrag van meer dan 7,2 biljoen euro. En tegen 2025 verwacht men dat dit nog eens gaat oplopen tot 9,5 biljoen euro1. Cybercriminaliteit blijft alleen maar stijgen en steeds meer organisaties worden slachtoffer. De vraag is dus niet of je op zoek moet gaan naar een manier om je organisatie beter te beschermen, maar eerder naar hoe je dat gaat doen. Een eerste stap in de juiste richting is een security audit. Waarom dat zo is en hoe het je organisatie helpt, lees je hier.

Wat is een security audit?

Tijdens een security audit wordt je volledige IT-infrastructuur onder de loep genomen. De auditeur beoordeelt of je bedrijf goed beveiligd is tegen potentiële dreigingen aan de hand van een auditchecklist. Bij AppSys hebben we daar twee formules voor. Je hebt een standaardformule waarbij we iets meer dan 40 pijnpunten checken. Maar je kunt ook kiezen voor onze advanced formule. Hierbij testen we op meer dan 120 vlakken.

Voor beide formules focussen we op de volgende hoofdsegmenten:

  • De fysieke componenten in je infrastructuur
  • De beschikbare software en andere applicaties
  • De kwetsbaarheden in je netwerk
  • De menselijke factoren
  • De huidige IT-policy (indien van toepassing)

Waarom is een security audit de eerste stap naar een IT-veilige organisatie?

Een security audit brengt al je kwetsbaarheden in kaart. Voor je denkt aan oplossingen, moet je eerst weten wat de potentiële valkuilen zijn binnen je IT-omgeving. Door een security audit leggen we de pijnpunten van jouw organisatie bloot. We voorzien je van een volledig gedetailleerd rapport en vertellen je ook welke stappen je moet ondernemen om je organisatie beter te beveiligen. Je gaat dus van een reactieve naar een proactieve aanpak. En dat is écht nodig als het op IT-security aankomt.

Welke kwetsbaarheden komen het meest naar boven tijdens een security audit?

Bij Appsys merken we op dat dit de meest voorkomende kwetsbaarheden zijn:

  1. Nood aan verbetering van Active Directory onderhoud, denk maar aan het toekennen van te veel rechten of een lange lijst van ongebruikte users.
  2. Nood aan verbetering van patch management voor laptops, servers en firewalls.
  3. Gebruik van verouderde en niet langer ondersteunde software, operating systems of toestellen.
  4. Beschikbaarheid van gegevens op het internet waar iedereen zomaar aan kan.

Bij AppSys helpen we je graag om deze kwetsbaarheden aan te pakken. Als je graag een overzicht wil van onze oplossingen, kun je hier een kijkje nemen.

Ben jij op zoek naar een IT-partner die jouw IT-omgeving volledig analyseert?

AppSys is jouw IT-partner voor security audits in België en Nederland. Onze medewerker zal contact met je opnemen en jou van meer informatie voorzien.

Vraag jouw security audit aan
Of neem rechtstreeks contact op met ons: