Artificiële Intelligentie: ook iets voor kmo’s?

APPSYS JUNI 23 112

AI is niet langer een technologisch sprookje dat alleen voor grote bedrijven is weggelegd. De technologie is inmiddels ook relevant geworden voor kleine en middelgrote ondernemingen. Waar kan AI jouw bedrijf zoal mee helpen? Naast een verhoogde productiviteit, kun je je klanttevredenheid verbeteren en je concurrentiepositie versterken. Dankzij de laagdrempelige toegang tot AI-tools en -platformen wordt de integratie alleen maar eenvoudiger. Onze interne AI-specialist Wesley Wienen geeft je in dit artikel praktijkvoorbeelden en meer inzichten omtrent AI-integraties bij kmo’s.

Waarom zou je kiezen voor AI in jouw kleine of middelgrote onderneming?

1. Meer efficiëntie in je bedrijf

AI kan de operationele efficiëntie van je organisatie aanzienlijk verbeteren. Door het automatiseren van repetitieve taken, zoals dataverwerking, e-mailbeheer en klantenservice kunnen medewerkers zich richten op meer strategische en creatieve taken. Dit leidt dan weer tot een productieve en tevreden werkomgeving en zorgt ervoor dat innovatie één van de kerntaken wordt voor het personeel.

Wesley Wienen: “In de productiesector zien we vaak dat het onderhouden van machines standaard wordt ingepland in bepaalde periodes. Als je een laagdrempelige AI-implementatie toevoegt aan je productieproces, kun je de onderhoudsmomenten baseren op historische data. Zo zullen er niet alleen minder ongeplande onderhouden of defecten zijn, maar zullen onvoorziene problemen ook mee opgenomen worden in de voorspelling van het AI-model. Hierdoor wordt de efficiëntie van de productielijnen op den duur optimaal.”


2. Verbeterde service voor de eindgebruiker

Klanten zijn veeleisender dan ooit tevoren, maar met AI kun je dit counteren. Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van chatbots en virtuele assistenten om directe ondersteuning te bieden aan je klanten op eender welk moment. Zo kun je je klanten op ieder moment van de dag helpen met hun problemen, vragen beantwoorden en gepersonaliseerde aanbevelingen geven. Maar ook in de zorgsector kan het voordelen opleveren.

Wesley Wienen: “We vinden hier een mooi voorbeeld van terug in Nederland. Daar hebben ze slimme matrassen voor patiëntenzorg ontwikkeld. De vitale gegevens van bedlegerige patiënten worden gemeten via sensoren in de matras. Op die manier kunnen zorgverleners doorligwonden bij hun patiënten voorkomen, want de sensoren geven aan wanneer de patiënt verplaatst moet worden. Hiermee wordt tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg verhoogd en de stress voor zorgverleners verlaagd.”

3. Meer doordachte keuzes en gedetailleerde marketing

AI-analyses helpen je om betere beslissingen te nemen op basis van verzamelde historische gegevens. De inzichten die AI via patroonherkenning biedt, zijn niet altijd zichtbaar voor het menselijke oog. Zeker als het over een grote hoeveelheid gegevens gaat. Ook historische klantgegevens geven de mogelijkheid om gerichtere keuzes te maken over de bedrijfsactiviteiten.

Deze inzichten zijn enorm belangrijk om te weten waar je bedrijf zich bevindt ten opzichte van de doelstellingen. Daarnaast kan deze data ook helpen om je te oriënteren in de markt.

Opmerking van onze interne AI-specialist Wesley Wienen: “Een praktijkvoorbeeld vinden we gemakkelijk terug in de voorraadplanning van detailhandel. Seizoensgebonden artikelen, populaire items en minder populaire items worden gedefinieerd aan de hand van AI-patroonherkenning. Hierdoor worden voorraden en transporten vanuit centrale logistieke hubs beter ingeschat waardoor operationele kosten dalen en het aanbod beter afgestemd is op de markt.”

4. Concurrentievoordeel

Je kunt AI ook inzetten om je aanbod te differentiëren, je marktpositie te versterken en om je snel aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

Wesley Wienen: “Er bestaat ook een gevaar wanneer populaire AI-algoritmen of oplossingen in de markt beschikbaar zijn. Oplossingen zullen zo steeds meer op elkaar gaan lijken. Daarom is het enkel bij de start van een AI-implementatie raadzaam om een pre-trained model te gebruiken. Na verloop van tijd is het altijd beter om zelf je modellen te trainen op basis van je eigen data. De resultaten die daaruit voortvloeien zijn kwalitatiever en beter geënt op de zakelijke noden van je organisatie.”

5. Kostenbesparing

In tegenstelling tot wat velen denken, hoeft het integreren van AI in een onderneming niet duur te zijn. Er zijn ondertussen een groot aantal AI-tools en -platformen beschikbaar. Dit maakt het voor kmo’s betaalbaar om te experimenteren met AI en te profiteren van de voordelen en inzichten. Het blijft dan ook belangrijk om AI niet als een éénmalige oplossing te zien, maar als een constante workflow van innovatie.

Wesley Wienen: “Daarnaast kan de implementatie van AI meteen ook voor kostenbesparing zorgen aan de hand van productiviteitswinst, betere klantenservice of automatisatie zoals al eerder aangegeven. Maar ook zaken zoals het automatisch verwerken van repetitieve taken, het te woord staan van klanten en fraudedetectie zijn methodes om meteen kosten te besparen bij het implementeren van AI. Dit zijn enkele van de laagdrempelige manieren om met AI te beginnen binnen uw bedrijf.”


Hoe begin je met de integratie van AI?

Wesley Wienen: “De meest flexibele manier om te beginnen met AI is via een cloudplatform, maar dat kan mogelijk niet in lijn liggen met je bedrijfsbeleid. Daarom is het zeker ook mogelijk om on-premise oplossingen te gebruiken om AI-inzichten te verwerven. Vanuit AppSys kunnen wij je ondersteunen om te bepalen wat je groeipad kan zijn naar een actief AI-ecosysteem.”


AI bij AppSys

Bij AppSys helpen we je om deze technologie te omarmen en het potentieel ervan te benutten. Samen met jou kijken we wat AI voor jouw onderneming kan betekenen.

Meer vragen? Neem dan contact op met ons.

Contact

Image Description
Image Description
AppSys kantoor te Wijchmaal

Kantoor Wijchmaal

Spoorwegstraat 14
3990 Peer (BE)
Toon op map
+32 (0) 11 96 05 50
AppSys kantoor te Houthalen

Kantoor Houthalen

Grote Baan 19 bus 1
3530 Houthalen-Helchteren (BE)
Toon op map
+32 (0) 11 96 05 50
AppSys kantoor te Aalst

Kantoor Aalst

Korte Keppestraat 19
9320 Aalst (BE)
Toon op map
+32 (0) 11 96 05 50
AppSys kantoor te Eindhoven

Kantoor Eindhoven

Flight Forum 40
5657 DB Eindhoven (NL)
Toon op map
+31 (0) 40 218 06 00