Jelle Hillen
Jelle Hillen
  • Solutions Architect
  • 22.04.2022
Share      

Dell EMC PowerStore

Dell EMC PowerStore

Was het vroeger eenvoudiger?

“Vroeger was het leven toch eenvoudiger…”: het welbekende gezegde dat door elke generatie herhaald wordt als de volgende generatie zijn intrede doet. Of dat ook zo is, laat ik hier in het midden, maar we kunnen niet ontkennen dat onze wereld van vandaag meer dan ooit een wereld vol evolutie en revolutie is geworden, waarbij innovaties met hoge snelheid elkaar opvolgen en de technologie van gisteren al gedateerd is. Aan het hart van deze evolutie staat de technologische vooruitgang, waar IT (in de breedste zin van het woord) een groot deel van uit maakt.

Hoewel de ontwikkeling van nieuwe technologieën en concepten altijd eigen is geweest aan IT, is de evolutie van IT de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Het resultaat hiervan is dat de futuristische concepten van weleer zoals Artificiële Intelligentie (AI), Machine Learning (ML) en Big Data niet langer op de tekentafel liggen, maar ook effectief kunnen toegepast worden in het alledaagse leven. Of het nu gaat om een intelligente koelkast of het optimaliseren van bedrijfsprocessen, AI en ML zorgen ervoor dat ons leven aangenamer en eenvoudiger wordt.

Innovaties binnen IT.

De schaduwzijde hiervan is een altijd groeiende afhankelijkheid van de achterliggende IT-infrastructuur (ook al is deze niet altijd zichtbaar) en de bijhorende toename in complexiteit om deze infrastructuur te beheren. Technologiebedrijven hebben dit begrepen en naast de traditionele ontwikkelingen in het verbeteren van de hardware investeren zij ook in innovaties die het beheer van IT-infrastructuur moeten vereenvoudigen.

11


Ook in het eigen datacenter wordt deze evolutie zichtbaarder: infrastructuur wordt steeds “slimmer” om de beheerderstaken van de IT-afdeling te verlichten en bepaalde complexe taken en beslissingen worden uit handen genomen zodat de IT-afdeling zich kan concentreren op wat er echt toe doet.Storage is hierop geen uitzondering. Net zoals bij alle andere datacenterapparatuur (servers, netwerkapparatuur, enz.) wordt er volop geïnnoveerd in nieuwe functies en technieken die voldoen aan de hedendaagse vraag en tegelijkertijd het beheer van (complexe) storagesystemen vereenvoudigen. Oudere generaties van storagesystemen vereisten van de IT-afdeling vaak diepgaande en specialistische kennis om het systeem te beheren, te onderhouden en problemen op te lossen. Bovendien waren er beperkingen en regeltjes in de manieren waarop de capaciteit van een storagesysteem kon uitgebreid worden. Nieuwere generaties storagesystemen zijn echter uitgegroeid tot zelfonderhoudende systemen waarbij vele beheerderstaken worden weggenomen van de IT-afdeling. Het is niet langer nodig om dikke instructieboeken te lezen, het is niet langer nodig om bij onderhoudswerken complexe stappenplannen te volgen, noch is het nodig om flinke investeringen uit te voeren elke keer er een capaciteitsuitbreiding (in welke vorm dan ook) nodig blijkt.

Dell EMC PowerStore.

Twee jaar geleden introduceerde ook Dell EMC, als vooraanstaande technologiegigant, de volgende generatie van storagesystemen. Speciaal voor de entry- en mid-market, ontwikkelden zij de PowerStore, een uitermate flexibel storagesysteem dat breed inzetbaar is voor zowel kleine als grote en uiteenlopende werklasten, met het oog op performantie, schaalbaarheid en eenvoudig beheer.

Naast enerzijds de innovaties in hardware design die PowerStore klaarmaken voor de hedendaagse en toekomstige werklast, werd anderzijds de focus ook gelegd op een sterke vereenvoudiging in het beheer van het storagesysteem. Dankzij “slimme” technieken, overzichtelijke beheerderssoftware in verstaanbare taal en integratie met Cloud (CloudIQ, SupportAssist) is het niet langer een last om storage te beheren maar ontzorgt het de IT-afdeling zodat zij zich kunnen focussen op wat echt belangrijk is.