Benjamin Ceyssens
Benjamin Ceyssens
 • Network & System Engineer
 • 16.02.2021
Share      

3CX - Nieuwe roadmap & bestaande features

3CX - Nieuwe roadmap & bestaande features

AppSys ICT Group installeert al sinds jaar en dag telefooncentrales via 3CX en is dan ook een standvastige partner waarop je kan rekenen. Sinds de uitbraak van corona hebben diverse klanten op zeer korte termijn de switch moeten maken van een oude analoge telefooncentrale naar een flexibele VoIP-centrale, waarin we ondanks onze goede relatie met de leverancier en onze telecomprovider op zeer korte termijn de omschakeling kunnen uitvoeren. En dit zonder enige impact op de dagdagelijkse bedrijfsvoering.

Eind vorig jaar stelde 3CX de nieuwe roadmap voor. Wij spraken met onze Network & System Engineer, Benjamin Ceyssens over wat we hiervan mogen verwachten in 2021.

"3CX kiest ervoor om van versie 16 meteen over te gaan op versie 18, en dus versie 17 over te slaan. Enerzijds omdat ze hun visie helemaal omgooien naar een omnichannel verhaal en anderzijds heb ik me laten vertellen dat de ontwikkelaars van 3CX, 17 een ongeluksgetal vinden, wie zal het zeggen. Maar goed, laten we even toelichten wat deze ‘V18 Alpha’ allemaal in petto heeft voor ons."

Live chatbox

"Je kan er dus binnenkort als 3CX gebruiker voor kiezen om een ‘live chatbox’ op jouw website te plaatsen. Deze komt dan direct bij een bepaalde

medewerker van het bedrijf uit die hier rechtstreeks op kan antwoorden. Dit wilt zeggen dat iedereen die gebruik maakt van 3CX, dit kan integreren op hun website. Het werkt samen met nagenoeg elk CMS systeem. Je zal dan een HTML code ontvangen en op die manier kan je deze dan invoegen op jouw website. Het is een leuke feature en ik kan me goed inbeelden dat veel klanten van ons hier gebruik van willen maken. Natuurlijk moeten ze wel rekening houden met het feit dat hun werknemers hier de nodige tijd en ruimte voor moeten vrijmaken."

Chat & live meetings

"De chat module, die los staat van de nieuwe roadmap, kan ook gebruikt worden in 3CX. Deze zit volledig geïntegreerd in uw telefonie. Wat we hier zelf intern gaan testen, is bellen via 3CX, over Microsoft Teams, dus eigenlijk passeer je niet meer langs Microsoft op deze manier. Dit staat niet op de nieuwe roadmap maar is wel één van de mogelijkheden die nu al beschikbaar is.

Alle extensies zijn op deze manier al gekoppeld en een groot voordeel is dat je op deze manier (uitgebreidere) rapportages kan trekken én extern kan bellen via je Teams venster.

Via de 3CX chat module, kan je ook een live meeting opzetten met maximum 250 deelnemers, dus dat telt al. Uit hun onderzoek is gebleken dat het gebruik van hun web meetings sinds corona, met 1200% gestegen is. Dit is dus zeker iets waar ze op willen gaan focussen in de toekomst. Je kan via deze weg bijvoorbeeld ook je scherm delen, notities maken op een whiteboard, …, dus qua communicatie is het gelijkaardig aan Teams. Maar, klanten die met OneDrive werken, dus puur op een server, zouden hierdoor veel minder afhankelijk zijn van Microsoft Teams. Wat er natuurlijk voor zorgt dat de Office 365 licentie wat goedkoper wordt. Voor klanten die al telefonie hebben, kan dit een aanzienlijke besparing opleveren.

Je merkt dat 3CX de eindgebruikers steeds meer en meer naar 3CX Web Client willen pushen. Waar deze webapp twee jaar geleden nog in de kinderschoenen stond, heeft hun ontwikkeling hierin de laatste jaren een grote sprong gemaakt.

Met de plugin die in Google Chrome, & nu ook Edge Chromium, geactiveerd kunnen worden, worden alle telefoonnummers direct aanklikbaar op alle websites die je gebruikt. Dit heeft voor bepaalde functieprofielen in een bedrijf een zeer grote meerwaarde en wordt de tijdswinst per direct zichtbaar.

Daarnaast hebben ze met de 3CX WebMeeting als tweede tool ook een Audio/Video tool voor handen. Qua functionaliteit doet deze exact wat men verwacht, Meeting over Audio en Video heen, maar zonder de extra mogelijkheden dat bijvoorbeeld een Microsoft Teams biedt. Deze functionaliteit is inbegrepen in alle licentiemodellen van 3CX."

Ondersteuning

"3CX V18 Alpha mag dan momenteel nog in een echte testfase zitten, ik kijk toch al uit naar enkele topics die ze gaan ondersteunen en/of upgraden":

 • "Voor klanten die momenteel geen gebruik maken van een ticketing systeem als Autotask of een ander systeem, maar nog veel doen via mail, komt er de helpdesk-functionaliteit. Via deze functie kunnen ze hun telefonie onder andere gaan registreren, toewijzen, rapportages genereren, .. waardoor het kan dienen als een soort van ticketing systeem voor KMO’s."
 • "Ondersteuning voor IPv6".
 • "We krijgen ook de Single Sign on functie voor Microsoft 365. Dit houdt in dat je niet telkens moet inloggen op de 3CX WebClient, maar zal de loginprocedure geautomatiseerd verlopen. Echter heb je hier wel een integratie voor nodig met Microsoft 365 waarin je een API-token zal moeten valideren. Je bent dan wel weer een stap dichter bij een password-less systeem."
 • "Dan het 3CX dashboard via de Chrome browser. Klanten kunnen heel hun telefonie organiseren via deze browser. Ik kan me goed voorstellen dat een receptioniste deze browser heel de dag heeft openstaan. Ze kan via deze weg ook kiezen om te bellen over haar vast toestel, door simpelweg haar 3CX client aan te duiden rechts boven in de hoek van haar dashboard. Heel handig is dat je via dit dashboard in Chrome perfect kan zien wie met wie aan het bellen is en dat doorschakelen ook veel simpeler wordt. Als beheerder kan je zelf meeluisteren in gesprekken. Dit is niet direct een nieuwe feature maar het kan wel een gemakkelijke tool zijn voor bijvoorbeeld een sales coach, een call training, auditing, .. In het geval van een sales coach, kan deze zaken toefluisteren in het oor van de werknemer, zonder dat de persoon aan de andere kant van de lijn, dit hoort. Deze feature bestond al in 3CX maar wel leuk om nog eens mee te geven."
 • "Nog een handige toevoeging is de uitbreiding van de ‘Outbound routing’ mogelijkheden. Men kan er dus voor kiezen om per uitgaande route een ander uitgaand nummer mee te geven. Stel dat ik naar een bepaald bedrijf wil bellen, dan wil ik dat deze call via de support lijn gaat. Maar als ik intern naar mijn teamleader bel, wil ik dat mijn persoonlijke nummer mee gaat. Laat me even de use case bij klant X als voorbeeld nemen. Zij zijn een bedrijf dat vaak belt naar een Duits nummer. Zij willen dat de ontvangende partij, het Duitse bedrijf in dit geval, ‘Lijn 2’, ziet staan dat hen belt, terwijl het bedrijf hier in België eigenlijk gewoon via het algemene nummer belt. Dit is puur om het gemakkelijk te maken mocht het Duitse bedrijf niet opnemen. Wanneer ze dan terugbellen naar het bedrijf hier in België, bellen ze naar ‘Lijn 2’, dat direct uitkomt bij de juiste persoon hier lokaal. De enige voorwaarde hierin is dat je meerdere externe nummers geconfigureerd hebt op je SIP-trunk. Er komen dus meerdere mogelijkheden om regels toe te passen binnen telefonie. Eentje die wij bij AppSys zeker per direct gaan gebruiken."
 • "Ook een mooie feature die eraan zit te komen is het gebruik van meerdere telefoonboeken. Een kleine use case: een klant van ons heeft twee dochterbedrijven die in een andere provincie gelegen zijn. Ze delen samen één centrale dus hun bedrijfs-telefoonboek is momenteel samengevoegd. Dit impliceert dat alle contacten, in dat telefoonboek voor iedereen zichtbaar zijn terwijl dit eigenlijk voor verwarring kan zorgen onder de werknemers. Dit gaat nu perfect opgesplitst kunnen worden. De werknemers van locatie A zal de contacten van locatie B niet meer zien en vice versa. Voor grote organisaties gaat dit ook een meerwaarde zijn. Zij kunnen een telefoonboek aanmaken waar alle leveranciers in terug te vinden zijn, of enkel de klanten voor bijvoorbeeld de Account Managers."
 • "RCS ondersteuning, de opvolger van SMS en MMS, (iMessage voor iPhone gebruikers). Op deze manier kan je audio- en zelfs videobestanden meesturen naar je helpdesk systeem. In theorie kan je een filmpje doorsturen via het helpdesksysteem naar een klant die bijvoorbeeld niet weet hoe hij of zij een ticket moet loggen bij ons."
 • "Firefox zal trouwens ook ondersteund worden als browser en je kan foto’s importeren vanuit Office 365. Dus bijvoorbeeld alle foto’s die via het Sharepoint op Office 356 staan, kunnen worden geïmporteerd, dit is ook het geval voor Google Suite."
 • "Er komt meer ondersteuning van deurbellen en intercoms. Meerdere partijen zouden ondersteund worden maar momenteel is er nog geen exacte lijst van welke deze gaan zijn. Ook zullen telefoons en conferencing toestellen van Poly mee opgenomen worden in de ondersteuning."
 • "Gezien deze moeilijke tijden is een telefonieoplossing meer dan kritisch geworden binnen een bedrijfsomgeving, daarom is het ook nodig dat alle aanpassingen op de configuratie correct worden opgenomen in de nodige audit-logs. Ook hier gaan de nodige verbeteringen in toegevoegd worden."

Tot slot

"Om af te ronden kunnen we denk ik wel stellen dat er een paar interessante, nieuwe features bij zitten. Zo kijk ik zelf uit naar de uitbreiding van het helpdesk systeem en ervaar ik nu al, dat de webclient echt wel een top tool is. En die kan in vele gevallen het gebruik van een fysieke telefoon zelfs helemaal doen vergeten. We ondersteunen echter zowel softphones als deskphones - en nog liever - een combinatie van de twee. Verder wil ik toch nog even met enige fierheid vermelden dat AppSys zich ook dit jaar ‘3CX Gold Partner’ mag noemen. Als dat niet mooi is om af te sluiten, dan weet ik het ook niet meer." 😉